Mietteitä ystävyydestä

Kaikki kirjoittamisesta nauttivat: ottakaahan Hannan lailla kynä käteen ja kirjoittakaa lyhyt tai pitkä juttu tänne sivuillemme! Aihe voi olla jokin ajankohtainen asia tai tapahtuma, tai voit muistella vanhoja tai miettiä tulevaa. Vain mielikuvitus on rajana. Juttuja voi laittaa tulemaan hanketyöntekijän kautta: hanke@lankipohjansymppis.fi

Lämmin kiitos Hannalle alla olevasta kirjoituksesta ystävyyteen liittyen!

Hei,

Nyt on ystävänpäivä tulossa ja ajattelin laittaa muutaman rivin ystävyydestä. Kävin kirjastossa. Olen siinä onnellisessa asemassa että paikallinen eli Länkipohjan kirjasto on sopivan kävelymatkan päässä.

Kirjasto on minun paras ystäväni. Ollut jo kuusivuotiaasta alkaen. Sen ikäisenä opin lukemaan ja pääsin isäni mukana ensi kertaa kirjastoon.  Äläkä nyt suotta kohottele kulmiasi. On minulla toki oikeitakin ystäviä eli ihmisiä joista pidän ja jotka – toivottavasti – pitävät minusta.

Väitän silti että kirjasto on paras ystäväni. Aina luotettava, iloinen, ystävällinen ja antelias. Mitä muuta voi ystävältä toivoa?

Ystävyyden alku 1950-luvulla oli tosin hiukan takkuinen. Kirjastonhoitajalla kun oli oma melko ahdas käsityksensä siitä mitä pienet tytöt saavat lukea ja ennen kaikkea lainata. Varsinaisella satukirja osastolla oli kai vain muutama kirja ja sitten olivat tyttöjen kirjat eli Anna ja Tiina kirjoja ynm. saman tyyppistä. Poikien osastolle ei ollut mitään menemistä. ”Viisikot”, ”Musta-Oriit ” ja muut seikkailu kirjat olivat tytöiltä kiellettyjä. Onnekseni minulla on kaksoisveli joten nekin kirjat tulivat luetuiksi.

Kotonani ja mummolassa oli melko laaja kirjavalikoima. Lähinnä kai maailman kirjallisuuden klassikoita. Kirjat olivat  -50 – -60-luvulla arvotavaraa ja niitä hankittiin kotiin aina kun rahat riittivät. Kotona lukemista ei rajoitettu mitenkään, paitsi että työt ensin ja huvit sitten. Muistan lukeneeni ”Monte Kriston kreivin”  jo 12-vuotiaana. Kirjastossa aikuisten osastolle pääsyyn olisi ollut vielä monta vuotta.

Elämän varrella ovat kirjastot ehtineet vaihtua moneen kertaan, mutta viimeiset 40 vuotta Länkipohjan kirjasto on ollut meikäläiselle melkein henki ja elämä. Ikävä kyllä viimeiset kymmenen vuotta kirjaston olemassa olo on laitettu vaakalaudalle tämän tästä. Toivon hartaasti että saisin edelleen pitää parhaan ystäväni kirjaston ja kirjat.

Kirja on ystävä joka ei koskaan petä. Se ei edes suutu vaikket pitäisikään siitä ja toisaalta voit ystävystyä sen kanssa lopuksi ikääsi ja ottaa sen käteesi aina kun haluat.

Käykää hyvät ihmiset kirjastossa. Kynnys on matala ja palvelu ilmaista. Samalla voit löytää itsellesi vaikka uuden ystävän. Eihän sitä koskaan tiedä!        

Kaikille hauskaa ystävän päivää toivottaen,

Hanna Vigren