NOKKONEN

Nokkonen urtica dioica
Käyttö:
Kuivatut lehdet sopivat mm. sämpylä ja lettutaikinoihin.
Nokkosesta voidaan valmistaa erilaisia hiusten ja ihonhoitotuotteita.
Keruu
Nuoret versot poimitaan alkukesästä 5-10 cm mittaisina.
Huomioitavaa :
Nokkosessa on poltinkarvoja, joten keräämisessä on syytä käyttää käsineitä. ja valuttaa ne hyvin siivilässä.
Nokkosen valmistus ja säilöntä:
Ruuaksi valmistettaessa nokkoset on hyvä ensin kiehauttaa vähässä vedessä Nokkosia voi käyttää monenlaisiin ruokiin ja leivonnaisiin, keittoihin, munakkaisiin, ohukaisiin, piirakoihin, suolaisiin kekseihin ja sämpylätaikinoihin. Niistä saa nopeasti esim. kastikkeen pastalle.
Säilöntä
Nokkosia säilötään kuivaamalla tai pakastamalla. Kuivattu nokkonen on hyvä perusaines viherjauheeksi. Ennen pakastamista nokkoset kiehautetaan vedessä, sen jälkeen ne kaadetaan siivilään valumaan.
Jäähtyneet nokkoset pistetään pakastusrasiasioissa pakasrimeen. Sekä kuivaus että kiehutus postavat poltinkarvojen pistävyyden. Kiehautus alentaa nokkosen nitraattipitoisuutta, mutta samalla menetetään osa ravintoaineesta.
Nokkosen kuivaus;
Levitä nokkoset (jopa varsineen) ohueksi kerrokseksi leivinpaperille. Nosta kuivumaan ilmavaan, lämpimään ja mahdollisimman pimeään paikkaan
Uunissa: Säädä uuni alle 100:aan asteeseen, nosta nokkoset uunipellillä keskitasolle ja jätä luukun väliin lusikka, jotta vesihöyry pääsee pois.

Vinkki!
Täysin kuivat nokkoset eivät enää polttele. Murusta pelkät lehdet hyvin suljettavaan purkkiin. Kuivattu nokkonen säilyy vuodesta toiseen pimeässä ja kuivassa paikassa.

Kasvisohukkaat
2 munaa
1 dl maitoa
2,5 dl vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
1 rkl öljyä
200 g hienoa juuresraasetta (porkkanaa, selleriä, perunaa) tai kiehautettua, hienonnettua pinaattia tai nokkosta
paistamiseen rasvaa
1. Valmista ohukaistaikina.
2. Lisää juuresraaste tai hienonnetut vihannekset.
3. Paista paistinpannulla rasvassa molemmin puolin kauniin ruskeaksi.