Frisbeegolf-kiekkoja lainattavissa

Länkipohjan Symppiksellä on
Länkipohjan Seudun Kyläyhdistyksen hankkimia frisbeegolf-kiekkoja kyläläisten lyhytaikaiseen käyttöön.

Kolme erilaista kiekkoa sisältävä kassi lainattavissa Symppiksen aukioloaikoina.

Lainasta ei peritä maksua.

Varaa mukaasi jokin henkilökortti.
Alle 15- vuotias voi soittaa Symppiksestä huoltajalle ja näin huoltaja voi antaa puhelimessa luvan lainaamiseen.

Kadotetusta kiekosta peritään 5 euron maksu


Symppiksen verkkopiste

Symppiksellä asiakastietokone, jota voit tulla käyttämään ilman maksua. (esim. laskujen maksu ym.) Tarvittaessa autetaan käytössä. Ei ajanvarausta. Myös tulostin on käytössä


TULOSTUSHINNASTO:
Mustavalkoinen tuloste 0,50€ / sivu
Värituloste 0,80€ / sivu


Avustetaan kelahakemuksissa, verkkopalveluissa, pankkiasioinnista ym. Tule rohkeasti pyytämään neuvoa/apua.

NOKKONEN

Nokkonen urtica dioica
Käyttö:
Kuivatut lehdet sopivat mm. sämpylä ja lettutaikinoihin.
Nokkosesta voidaan valmistaa erilaisia hiusten ja ihonhoitotuotteita.
Keruu
Nuoret versot poimitaan alkukesästä 5-10 cm mittaisina.
Huomioitavaa :
Nokkosessa on poltinkarvoja, joten keräämisessä on syytä käyttää käsineitä. ja valuttaa ne hyvin siivilässä.
Nokkosen valmistus ja säilöntä:
Ruuaksi valmistettaessa nokkoset on hyvä ensin kiehauttaa vähässä vedessä Nokkosia voi käyttää monenlaisiin ruokiin ja leivonnaisiin, keittoihin, munakkaisiin, ohukaisiin, piirakoihin, suolaisiin kekseihin ja sämpylätaikinoihin. Niistä saa nopeasti esim. kastikkeen pastalle.
Säilöntä
Nokkosia säilötään kuivaamalla tai pakastamalla. Kuivattu nokkonen on hyvä perusaines viherjauheeksi. Ennen pakastamista nokkoset kiehautetaan vedessä, sen jälkeen ne kaadetaan siivilään valumaan.
Jäähtyneet nokkoset pistetään pakastusrasiasioissa pakasrimeen. Sekä kuivaus että kiehutus postavat poltinkarvojen pistävyyden. Kiehautus alentaa nokkosen nitraattipitoisuutta, mutta samalla menetetään osa ravintoaineesta.
Nokkosen kuivaus;
Levitä nokkoset (jopa varsineen) ohueksi kerrokseksi leivinpaperille. Nosta kuivumaan ilmavaan, lämpimään ja mahdollisimman pimeään paikkaan
Uunissa: Säädä uuni alle 100:aan asteeseen, nosta nokkoset uunipellillä keskitasolle ja jätä luukun väliin lusikka, jotta vesihöyry pääsee pois.

Vinkki!
Täysin kuivat nokkoset eivät enää polttele. Murusta pelkät lehdet hyvin suljettavaan purkkiin. Kuivattu nokkonen säilyy vuodesta toiseen pimeässä ja kuivassa paikassa.

Kasvisohukkaat
2 munaa
1 dl maitoa
2,5 dl vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
1 rkl öljyä
200 g hienoa juuresraasetta (porkkanaa, selleriä, perunaa) tai kiehautettua, hienonnettua pinaattia tai nokkosta
paistamiseen rasvaa
1. Valmista ohukaistaikina.
2. Lisää juuresraaste tai hienonnetut vihannekset.
3. Paista paistinpannulla rasvassa molemmin puolin kauniin ruskeaksi.
Retki Haapamäen Höyryveturipuistoon

Symppiksen väki teki Emppiksen väen kanssa yhdessä retken Haapamäen Höyryveturipuistoon ma 30.9.2019.
Linja-auto haki väen Symppikseltä ja ajeltiin Emppiksen kautta Haapamäelle miltein täynnä olevalla bussilla. Matkaa johti Sirpa Pekkarinen ja antoi meille erilaisia kirjallisia tehtäviä matkan ajaksi.
Höyryveturipuistossa saimme täydellisen esittelyn vetureista ja huimaa historiaa on ollut vetureilla. Kiitos esittelijälle. Saimme samalla tutustua vetureihin.

Ruokailimme samalla veturipuistossa syöden maistuvaa monipuolista kotitekoista ruokaa.

Vatsat täynnä jatkoimme matkaa tutustumaan Vaissin tehtaan myymälään, joka on tunnettu käälikääryleistään. Vaissin tarina on alkanut jo vuonna 1829.
Päivän aikana symppisläiset ja emppisläiset tutustuivat toisiina. Päivä oli rento ja mukava. Kiitos kaikille mukana olleille.

Retki tehtiin yhteistyössä
Yhdessä ei olla yksin-hankkeen, Yksinäisen uusi elämä-hankkeen ja Emppiksen kanssa.

Kuvan kuvausta ei ole saatavilla.


Syksyn 2019 viikkokalenteri

SYKSYN 2019 VIIKKOKALENTERI

MAANANTAI
  9.00 -10.30 Kuntosalivuoro Länkipohjan koulun kuntosalissa 26.8.alk.
  15.00 Boccia 19.8.alk.

 TIISTAI
  9.00-11.00 SPR:n palvelupiste joka kuukauden ensimmäinen tiistai
12.00-14.00 SRK:n Kultaisen iän kerho parittoman viikon tiistai 
  (Keittolalounas +kahvi 4€) 27.8.alk
  12.00-14.00 Arjen neuvokkaat konstit, Sirpa Pekkarinen, parillisen viikon       tiistai 6.8.alk.

  KESKIVIIKKO
  10.00 Yhteislenkki Symppiksen edestä, lenkin jälkeen kahvit
  15.00 Boccia 21.8. alk.
  16.00 -17.30 Kuntosalivuoro Länkipohjan koulun kuntosalissa 28.8.alk.

  TORSTAI
  10.00 Eläkeyhdistyksen kerho 5.9.alk.
  12.00-14.00 ATK tuki 31.12.19 saakka
  17.00-19.00 Kuvataide kurssi (5.9.-31.10.19)
 

  PERJANTAI
  12.00-13.30 Tarinatupa
  18.00 Karaoke parittoman viikon perjantai

Kesäkerho alkoi jälleen 2019

Ylisukupolvinen Kesäkerho jatkoi kokoontumista viime kesän jälkeen Symppiksellä onnistunein tunnelmin! Kerho on mahdollisuus paikallisille lapsiperheille tavata toisia samassa elämänvaiheessa olevia ja löytää lapsille leikkiseuraa. Lisäksi kerhoa rikastuttamaan on saatu ”varamummuja” ja ”varavaareja”, joita ollut paikan päällä kiitettävästi.

Symppiksen Yksinäisen uusi elämä -hanke ja Längelmäen MLL:n yhteistyössä pyörittämä kerho kokoontuu kesätiistaisin klo 9.30 Symppiksellä (Länkipohjantie 21). Kerhossa on mahdollisuus ruokailla yhdessä klo 11 hujakoilla hintaan 2€ aikuiset ja 1€ lapset. Kerho päättyy lounaan jälkeen, klo 12 mennessä, mutta sen jälkeenkin voi vapaasti jäädä Symppikselle jatkamaan leikkejä. Lämpimästi tervetuloa mukaan, eri ikäiset lapsiperheet ja ikäihmiset, paikalliset ja mökkiläiset! Kerhoon ei tarvitse ilmoittautua ja voit käydä niissä kerhokerroissa, jotka sopivat sinun aikatauluihisi 🙂 Kiitos kaikillemukana olleille!
Kesäkerhon ylijäämäruokaa myydään klo 12.00 .

Yksinäisen uusi elämä -hankkeen jatkorahoitus varmistui

”Mitä voisi lahjoittaa sille, 
joka omistaa jo kissankellon, 
vanamon, säteet kevätauringon, 
jolla on talvi ja syys – kävisikö ystävyys?”
 

– Elina Karjalainen 

Lähestyvän Ystävänpäivän alla oli valtavan mukava saada varmistus siitä, että Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt Symppiksen hankkeelle rahoituksen kuluvalle vuodelle 2019! Olemme tästä kiitoksen velkaa jokaiselle vapaaehtoiselle, jokaiselle hankkeen ja Symppiksen muuhun toimintaan osallistuneelle, yhteistyökumppaneille ja muille taustajoukoille!

Tulemme juhlistamaan tätä tarjoamalla leivoskahvit Avoimien ovien merkeissä; ajankohta varmistuu lähiaikoina! Samalla voi jättää palautetta Symppiksen toiminnasta tai tulla tutustumaan paikkaan, jollei se ole vielä tuttu.

Astuhan peremmälle, IHANA SINÄ, juuri sellaisena kuin olet. Iloisena, suruisena, sanattomana, puheliaana, työvaatteissa, juhlavaatteissa, ohikulkumatkalla tai varta vasten. Kohtaamispaikka Symppiksen ovi on sinulle avoinna.

Mietteitä ystävyydestä

Kaikki kirjoittamisesta nauttivat: ottakaahan Hannan lailla kynä käteen ja kirjoittakaa lyhyt tai pitkä juttu tänne sivuillemme! Aihe voi olla jokin ajankohtainen asia tai tapahtuma, tai voit muistella vanhoja tai miettiä tulevaa. Vain mielikuvitus on rajana. Juttuja voi laittaa tulemaan hanketyöntekijän kautta: hanke@lankipohjansymppis.fi

Lämmin kiitos Hannalle alla olevasta kirjoituksesta ystävyyteen liittyen!

Hei,

Nyt on ystävänpäivä tulossa ja ajattelin laittaa muutaman rivin ystävyydestä. Kävin kirjastossa. Olen siinä onnellisessa asemassa että paikallinen eli Länkipohjan kirjasto on sopivan kävelymatkan päässä.

Kirjasto on minun paras ystäväni. Ollut jo kuusivuotiaasta alkaen. Sen ikäisenä opin lukemaan ja pääsin isäni mukana ensi kertaa kirjastoon.  Äläkä nyt suotta kohottele kulmiasi. On minulla toki oikeitakin ystäviä eli ihmisiä joista pidän ja jotka – toivottavasti – pitävät minusta.

Väitän silti että kirjasto on paras ystäväni. Aina luotettava, iloinen, ystävällinen ja antelias. Mitä muuta voi ystävältä toivoa?

Ystävyyden alku 1950-luvulla oli tosin hiukan takkuinen. Kirjastonhoitajalla kun oli oma melko ahdas käsityksensä siitä mitä pienet tytöt saavat lukea ja ennen kaikkea lainata. Varsinaisella satukirja osastolla oli kai vain muutama kirja ja sitten olivat tyttöjen kirjat eli Anna ja Tiina kirjoja ynm. saman tyyppistä. Poikien osastolle ei ollut mitään menemistä. ”Viisikot”, ”Musta-Oriit ” ja muut seikkailu kirjat olivat tytöiltä kiellettyjä. Onnekseni minulla on kaksoisveli joten nekin kirjat tulivat luetuiksi.

Kotonani ja mummolassa oli melko laaja kirjavalikoima. Lähinnä kai maailman kirjallisuuden klassikoita. Kirjat olivat  -50 – -60-luvulla arvotavaraa ja niitä hankittiin kotiin aina kun rahat riittivät. Kotona lukemista ei rajoitettu mitenkään, paitsi että työt ensin ja huvit sitten. Muistan lukeneeni ”Monte Kriston kreivin”  jo 12-vuotiaana. Kirjastossa aikuisten osastolle pääsyyn olisi ollut vielä monta vuotta.

Elämän varrella ovat kirjastot ehtineet vaihtua moneen kertaan, mutta viimeiset 40 vuotta Länkipohjan kirjasto on ollut meikäläiselle melkein henki ja elämä. Ikävä kyllä viimeiset kymmenen vuotta kirjaston olemassa olo on laitettu vaakalaudalle tämän tästä. Toivon hartaasti että saisin edelleen pitää parhaan ystäväni kirjaston ja kirjat.

Kirja on ystävä joka ei koskaan petä. Se ei edes suutu vaikket pitäisikään siitä ja toisaalta voit ystävystyä sen kanssa lopuksi ikääsi ja ottaa sen käteesi aina kun haluat.

Käykää hyvät ihmiset kirjastossa. Kynnys on matala ja palvelu ilmaista. Samalla voit löytää itsellesi vaikka uuden ystävän. Eihän sitä koskaan tiedä!        

Kaikille hauskaa ystävän päivää toivottaen,

Hanna Vigren